Trabzon’da ıhlamurun fiyatı ikiye katlandı

Posted by

Trabzon’da İhramurun Fiyatı Yükselişte

Kış aylarının vazgeçilmez içeceği olan ihlamurun fiyatı Trabzon’da artmaya başladı.

Trabzon’da aktarlık yapan Muharrem Kan, son günlerde ihlamura yoğun talep olduğunu belirtti.

Kan, “Şu anda ihlamura talep patlamış durumda ancak müşteriler fiyatı oldukça yüksek buluyor. Bunun sebebi ise artık ihlamurun toplanmaması.” şeklinde konuştu.

“Ekonomik Olarak Yeterli Değil”

Muharrem Kan açıklamalarına devam ederek Trabzon’da hemen hemen her mahallede bir ihlamur ağacı bulunmaktadır. Geçmişte dedelerimiz sağlık ve hoş bir koku için bahçelere ihlamur ağaçları dikmişlerdi. Ancak günümüzde ihlamur toplamanın günlük geçim sağlamaya yetmediğinden kimse toplamıyor.

Artık akşam saatlerine kadar bir kilo ihlamur toplayamayacaklarını bildikleri için kimse uğraşmıyor. Bu yıl kilosu bin 500 TL olan ihlamur, daha öncesinde 600-700 TL civarındaydı.

Köylerde yaşayanlar şehir merkezlerine göç ettiğinde, köylerdeki ağaçlardaki ihlamurlar toplanmamaya başladı. Artık ihlamur toplama işi, emek ve zahmet gerektiren bir iştir ve akşama kadar bir kilo toplamak zordur.

Dolayısıyla ekonomik olarak yeterli değil. Genellikle ihlamuru 50 gram torbalarda 70-75 TL’ye satıyoruz. Geçen yıl aynı torba 30-35 TL civarındaydı” şeklinde konuştu.

İhramurun Doğru Demlenmesi

İhramurun normal çay gibi demlenmesi gerektiğini belirten Kan, “Eskiden ihlamur saatlerce sobanın üzerinde kaynatılır ve koyu kahverengi bir renk alırdı. Oysa bu yanlış bir uygulamadır. İhlamur normal çay gibi demlenmeli. En fazla on dakika demlendikten sonra içilmelidir.

Ihlamura limon sıkarak, karanfil atarak veya çubuk tarçın ekleyerek daha faydalı hale getirebilirsiniz. İhlamur içildiğinde vücuda sıcaklık ve canlılık verir. Sıcaklık sayesinde bitkin hisseden insanlar kendilerini daha canlı hissederler” şeklinde konuştu.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı (İHA)

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir